Hogyan írjunk motivációs levelet

A motivációs levél egy olyan fontos dokumentum, amely segíthet meghatározni, hogy egy álláskereső milyen benyomást kelt a leendő munkaadójának. Ez egy lehetőség arra, hogy kifejezd, miért lenne éppen Ön a legjobb választás az adott pozícióra. Fontos tehát, hogy a motivációs levél megfelelően strukturált legyen és tartalmazzon releváns információkat.

Miért fontos a motivációs levél?

A motivációs levél egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy további információkat közöljön az önéletrajzában felsorolt képességein túl. Ez egy lehetőség arra, hogy személyesebben megközelítsen egy adott munkahelyet és rámutasson olyan tulajdonságaira, amelyek nem feltétlenül jelennek meg az önéletrajzában.

Hogyan írjunk motivációs levelet?

Az alábbiakban néhány lépést mutatunk be arról, hogyan írjunk hatékony motivációs levelet:

Kutassuk meg a címzettet

Mielőtt nekiállnánk a motivációs levél megírásának, fontos, hogy tisztában legyünk a címzett céggel és a pozícióval, amelyre jelentkezünk. Ez segít abban, hogy személyre szabottabban tudjuk megfogalmazni a levelet, és célzottabban tudjunk rámutatni olyan tulajdonságainkra, amelyek relevánsak lehetnek az adott munkakörben.

Tervezzük meg a struktúrát

A motivációs levélnek egyértelmű és jól strukturált felépítése legyen. Általában három részből áll: bevezetés, középső rész és befejezés. A bevezetésben röviden mutassuk be magunkat és említsük meg, hogy milyen pozícióra jelentkezünk. A középső részben fejtsük ki, miért vagyunk alkalmasak az adott pozícióra, és milyen tapasztalataink, képességeink tesznek minket a legmegfelelőbb jelöltté. A befejezésben köszönjük meg az időt és figyelmet, majd fejezzük ki az érdeklődésünket a további lépések iránt.

Legyünk konkrétak és relevánsak

A motivációs levélnek konkrét példákkal és tapasztalatokkal kell alátámasztania az állításainkat. Kerüljük az általánosításokat, és mindig kapcsoljuk vissza az adott pozícióra és cégkultúrára. Legyünk relevánsak és fókuszáljunk azokra a tulajdonságokra és képességekre, amelyek fontosak lehetnek az adott munkakörben.

Figyeljünk a nyelvezetre és az formázásra

Fontos, hogy a motivációs levél formálisan és megfelelően legyen megfogalmazva. Kerüljük az általánosításokat és a túlzott bóklászást. Használjunk professzionális és udvarias nyelvezetet, és ügyeljünk a helyesírásra és a grammatikára. Emellett gondoskodjunk arról is, hogy a levél megfelelően formázott legyen és könnyen olvasható legyen.

Frissítsük és személyre szabhassuk

Nem árt, ha minden egyes jelentkezés előtt frissítjük és személyre szabjuk a motivációs levelet. Minden cég más és más elvárásokkal rendelkezik, ezért fontos, hogy a levél minden egyes alkalommal az adott pozícióra és cégkultúrára szabott legyen.

Összefoglalás

A motivációs levél egy fontos eszköz az álláskeresés során, amely segíthet abban, hogy kiemelkedjünk a többi jelölt közül. Fontos, hogy megfelelően strukturált és tartalmazza a releváns információkat. Legyünk konkrétak, relevánsak és figyeljünk a nyelvezetre és a formázásra. Frissítsük és személyre szabhassuk minden egyes jelentkezés előtt.

Tíz gyakori hiba a motivációs levél írásakor

Hiba Megoldás
Nem személyre szabott levél Ismerjük meg alaposan a címezett céget és pozíciót, és hangsúlyozzuk azokat a tulajdonságokat, amelyek megfelelnek az elvárásaiknak.
Túl általános vagy közhelyes megfogalmazások Legyünk konkrétak és egyedi példákkal támasszuk alá állításainkat, hogy kiemelkedjünk a többi jelölt közül.
Túl hosszú vagy túl rövid levél Tartsuk szem előtt, hogy a motivációs levélnek kellően részletesnek kell lennie ahhoz, hogy bemutassuk a releváns tapasztalatainkat és készségeinket, ugyanakkor ne legyen túl terjedelmes. Egy oldal hosszúság optimális.
Nem megfelelő formázás Ügyeljünk a levél formázására és struktúrájára, hogy könnyen átlátható legyen és könnyen olvasható legyen a címzett számára.
Túlzott önfényezés Legyünk önbizalommal, de ne essünk túlzásba a saját képességeink dicsérésében. Inkább mutassuk be konkrét példákkal, hogyan tudjuk hasznosítani ezeket a képességeket a cégnél.
Nem megfelelő nyelvezet és helyesírás Vigyázzunk a helyesírásra és a grammatikára, és használjunk professzionális és udvarias nyelvezetet.
Nem hangsúlyozott elköteleződés Fejezzük ki határozottan az érdeklődésünket és elköteleződésünket a pozíció és a cég iránt, és mutassuk ki, hogy miért lenne számunkra fontos és motiváló ez a lehetőség.
Nem megfelelő időzítés Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a motivációs levél megírását, hogy elegendő időnk legyen a kutatásra, tervezésre és szerkesztésre.
Nem követi az adott cég elvárásait Kutassuk meg, hogy milyen jellegű motivációs leveleket preferál az adott cég, és igyekezzünk ezeknek megfelelni a levél megírásakor.
Nem követi az adott munkakör specifikus követelményeit Állítsuk össze a motivációs levelet úgy, hogy hangsúlyozzuk azokat a készségeket és tapasztalatokat, amelyek a pozícióban elvártak és hasznosak lehetnek.
Szerző képe

Lehel

Szólj hozzá!